PODSTAWOWE WIADOMOŚCI O ŻYWIENIU W 4 WSK Z POLIKLINIKĄ
DROGI PACJENCIE CZY WIESZ, ŻE:
- W 4WSK obowiązują normy żywienia dla populacji Rzeczypospolitej Polskiej publikowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, zwane dalej normami żywienia dla populacji Rzeczypospolitej Polskiej, oraz wytyczne towarzystw naukowych w zakresie żywienia;
- Zgodnie z wytycznymi programu „Dobry posiłek w szpitalu”, posiłki przeznaczone dla Pacjentów są przygotowywane na podstawie opracowanego przez dietetyka jadłospisu zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie.
- Zawartość soli w potrawach jest ograniczona do minimum, a dzienne spożycie sodu nie przekracza 2000 mg – nadmiar sodu w diecie uszkadza śluzówkę żołądka, przyczyniając się do rozwoju nowotworu. Niektóre badania wykazały, że 3-krotne przekroczenie zalecanego dzienne do spożycia zwiększało 2-krotnie ryzyko wystąpienia raka żołądka. Ponadto nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie i zwiększa ciśnienie krwi.
- Ostre przyprawy i sól powinny rzadko występować w żywieniu, szczególnie chorych, dlatego też zastępujemy je ziołami takimi jak: majeranek, bazylia, czosnek itp. Poprawiają one nie tylko smak, ale także strawność i przyswajalność pożywienia.
- Przy sporządzaniu posiłków w szpitalu zaleca się unikania procesów smażenia. Preferujemy potrawy łatwostrawne, czyli gotowane, duszone i pieczone z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Związane jest to także z małym wydatkowaniem energii przez leżącego chorego.
ANONIMOWA ANKIETA DOTYCZĄCA ŻYWIENIA W SZPITALU