Poczta
elektroniczna

szpital@4wsk.pl

Dane adresowe

4 Wojskowy Szpital Kliniczny z Polikliniką SP ZOZ
ul. Rudolfa Weigla 5, 50-981 Wrocław

Zgłaszanie opinii na temat posiłków

Zgłaszanie opinii na temat posiłków

PODSTAWOWE WIADOMOŚCI O ŻYWIENIU W 4 WSK Z POLIKLINIKĄ

DROGI PACJENCIE CZY WIESZ, ŻE:

  • W 4WSK obowiązują normy żywienia dla populacji Rzeczypospolitej Polskiej publikowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, zwane dalej normami żywienia dla populacji Rzeczypospolitej Polskiej, oraz wytyczne towarzystw naukowych w zakresie żywienia; 
  • Zgodnie z wytycznymi programu „Dobry posiłek w szpitalu”, posiłki przeznaczone dla Pacjentów są przygotowywane na podstawie opracowanego przez dietetyka jadłospisu zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie. 
  • Zawartość soli w potrawach jest ograniczona do minimum, a dzienne spożycie sodu nie przekracza 2000 mg – nadmiar sodu w diecie uszkadza śluzówkę żołądka, przyczyniając się do rozwoju nowotworu. Niektóre badania wykazały, że 3-krotne przekroczenie zalecanego dzienne do spożycia zwiększało 2-krotnie ryzyko wystąpienia raka żołądka. Ponadto nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie i zwiększa ciśnienie krwi.
  • Ostre przyprawy i sól powinny rzadko występować w żywieniu, szczególnie chorych, dlatego też zastępujemy je ziołami takimi jak: majeranek, bazylia, czosnek itp. Poprawiają one nie tylko smak, ale także strawność i przyswajalność pożywienia. 
  • Przy sporządzaniu posiłków w szpitalu zaleca się unikania procesów smażenia. Preferujemy potrawy łatwostrawne, czyli gotowane, duszone i pieczone z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Związane jest to także z małym wydatkowaniem energii przez leżącego chorego.

 

ANONIMOWA ANKIETA DOTYCZĄCA ŻYWIENIA W SZPITALU

 

Numer telefonicznej informacji – 261 660 373.

Infolinia jest czynna od poniedziałku do piątku (w dni robocze), w godz. 7.00 – 15.00.

Przejdź do treści